Hvordan få inkasso oversikt?

Hvis du har problemer med inkasso er det først og fremst viktig at du får oversikt. Da er det lettere å rydde opp i inkassosakene. Her viser vi deg hvordan.

Har du flere saker til inkasso?

Det kan være flere grunner til at man opplever å få inkassosaker mot seg.

  • Forglemmelser og rot.
  • Manglende betalingsevne.

#1. Inkasso på grunn av forglemmelser

Noen ganger kommer det inkasso kun på grunn av ren forglemmelse. Bedre betalingsrutiner kan hjelpe til å unngå det.

Rene forglemmelser kan gjøre at en regning ikke har blitt betalt, og dermed har gått til inkasso. I slike tilfeller må man betale raskest mulig.

Det påløper ekstra gebyrer når regninger går til inkasso, så man må betale relativt dyrt for slike forglemmelser.

Det kan lett unngås ved å legge regninger til betaling så snart man mottar dem, i stedet for å la de bli liggende. Det gjelder enten de kommer rett i nettbanken eller som et fysisk brev.

#2. Inkasso på grunn av manglende betalingsevne

Hvis man opplever å få flere inkassosaker mot seg kan det være fordi man har et mer grunnleggende problem med privatøkonomien. Det kan være at man rett og slett ikke har pengene som trengs for å betale gjelden.

Da må man først og fremst skaffe seg oversikt over inkassosakene, og sette opp en plan for å få betalt dem. Ofte vil man klare å spare opp nok penger til å betale regningene dersom man kutter ned på andre utgifter.

Hvis man ser at det blir vanskelig, kan det være en god løsning å refinansiere inkassogjelden som inkassosaken er knyttet til.

Dette er fordi en refinansiering av inkassogjeld som regel vil føre til lavere renteutgifter enn renten og gebyrene du må betale for en inkassosak som blir langvarig.

Få oversikt over inkasso hos Gjeldsregisteret

Hvis man ikke har full oversikt over gjelden sin, kan det være lurt å starte med å sjekke seg selv hos Gjeldsregisteret.

Der er all forbruksgjeld oppført. Det er gratis for privatpersoner å søke opp seg selv i Gjeldsregisteret.

Du kan også ta en kredittsjekk av deg selv, for eksempel gjennom Soliditet. Da ser du om det står anmerkninger på deg, enten for åpne inkassosaker eller andre forhold.

Alle privatpersoner kan sjekke sin usikrede gjeld gratis hos Gjeldsregisteret.

Sett opp et budsjett

Når du har funnet hvilke inkassosaker du har, og hva du har i gjeld, har du et grunnlag for å sette opp et budsjett.

Der fører du nøye opp all inntekten din, og alle utgiftspostene dine. Det inkluderer inkassogjelden og annen gjeld som ikke har gått til inkasso, i tillegg til vanlige utgifter som husleie, strøm, forsikring, bil og mat. Ta deg god tid til å tenke over alle typer utgifter du har.

En nyttig hjelp kan være å sjekke kontobevegelsene dine i nettbanken for de siste tre månedene. Da ser du raskt hva du har brukt penger på.

Når du setter opp budsjettet er det viktig å være realistisk. Samtidig bør du se på hvilke utgifter du tror du kan klare å kutte ut. Noter likevel ned alt, slik at du får oversikt. Så kan du etterpå markere hvilke poster du tror du kan droppe eller eventuelt kutte ned.

Lag oversikt over inkasso i Excel

Det går helt fint å sette opp budsjett med blyant og papir. Likevel kan det være ekstra nyttig å gjøre det i et effektivt dataprogram, som Excel.

Det finnes også en del andre programmer du kan bruke, for eksempel Google Regneark, som ligner en del på Excel. Det fine med slike programmer er at de lar deg sette opp så mange poster du trenger, og å endre på dem underveis.

I Excel-arkene kan du også velge ut celler som så automatisk blir regnet sammen. Derfor er det et raskt program å bruke i mange sammenhenger.

Hvis du synes det er litt vanskelig å komme i gang med bruken av Excel kan du finne flere gode veiledninger gratis på nett, som for eksempel i de to videoene som du ser under:

Hvordan bruker du oversikten over inkasso?

Når du har fått oversikt over inkasso-sakene dine, kan du legge opp en plan for hvordan du skal klare å betale dem.

I budsjettet du satte opp ser du tydelig hvor mye du har i inntekter og utgifter hver måned. Når man har pådratt seg inkassosaker kan det være fordi man har problemer med å få pengene til å strekke til. Inntektene er ikke store nok for alle utgiftene.

Da er det to muligheter;

  • Øke inntektene.
  • Senke utgiftene.
Du kan finne gode tips til billige middager og gratis underholdning på nettet.

Kanskje er det mulig å ta en ekstrajobb i en periode?

Kanskje kan man kutte ned på noen utgifter?

Det kan være abonnementer man kan klare seg uten, og det kan være at man spiser rimeligere mat enn vanlig en måned eller to.

Det finnes mange tips til for eksempel billige middager, gratis trening og gratis underholdningstilbud på nettet.

Dersom man setter seg klare mål, og planlegger hvor lang tid man skal bruke, vil det kunne være enklere. Da blir det en utfordring, som man ser en klar gevinst på etter en viss tid.

Gevinsten er at man får betalt inkassoen, og slipper dermed den utgiften i fremtiden. Da blir den utgiftsposten slettet fra budsjettet, og privatøkonomien blir litt lettere å håndtere.

Hvorfor er det viktig å kvitte seg med inkasso?

Det er ubehagelig å få inkassokrav, og stadige påminnelser om regninger man allerede burde betalt. Men å kvitte seg med inkasso er viktig ikke bare for å unngå ubehag.

Når gjeld går til inkasso, påløper det ekstra gebyrer. Derfor blir regningen fort mye dyrere enn det opprinnelige kravet.

Åpne inkassosaker vil dessuten kunne føre til at man får lavere kredittscore enn man ellers ville fått. Dersom man skal søke om lån vil man da kunne bli tilbudt høyere rente enn det de uten åpne inkassosaker får. I verste fall kan lånesøknader bli avslått.

Det vil også kunne påvirke en eventuell kredittsjekk av deg. Kredittsjekk blir utført hvis man søker om lån, men også ved mange andre anledninger.

Det kan være ved opprettelse av mobilabonnement, strømabonnement eller andre avtaler som de fleste av oss er avhengige av i hverdagen.

Oppsummering av inkasso oversikt

Å få oversikt over inkasso er derfor viktig. Det kan fremstå som vanskelig dersom man har en rotete privatøkonomi. Likevel er det relativt enkelt, hvis man følger noen enkle trinn:

  • Sjekk gjelden din, gjerne i Gjeldsregisteret.
  • Sett opp budsjett over inntekter og utgifter.
  • Vurder om du trenger å refinansiere.
  • Sett opp en plan for hvor raskt du skal betale gjelden.
  • Finn inspirerende tips til sparing på nettet.

Husk, du er ikke alene om situasjonen din – andre har vært der før og kommet seg ut av gjeldsproblemene, lær av tipsene de deler.