refinansiering med sikkerhet

Når man snakker om forbrukslån og tilsvarende typer lån, så er sikkerhet sjeldent nødvendig, slik det er ved boliglån og andre lån i denne klassen. For dette er nemlig en av de største fordelene med et forbrukslån, nettopp at man som låntaker ikke behøver å stille med egenkapital, pant i bolig eller andre former for sikkerhet. Når det gjelder refinansiering av gjeld, så er det som oftest et forbrukslån man tar opp for å refinansiere den gamle gjelden. Er det da mulig å søke om refinansiering med sikkerhet?

Når må man søke om refinansiering med sikkerhet?

I korte trekk så er det mulig å søke om refinansiering med sikkerhet, men dette er i ytterst sjeldne tilfeller. For de fleste banker som tilbyr forbrukslån og refinansiering vil ikke gi deg denne muligheten, og ei heller vil det være nødvendig med sikkerhet i de fleste tilfeller.

Unntaket er dersom man har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker og skal søke om refinansiering – da vil sikkerhet være et absolutt krav fra bankens side. Det er svært få norske banker som tilbyr refinansiering med sikkerhet, men Bank Norwegian er trolig det beste eksempelet på en bank som gjør det.

Med andre ord vil du som tar tak i problemene dine på et tidlig stadium ikke måtte stille med sikkerhet for å refinansiere. Dette er naturligvis det mest fordelaktige, ettersom det slettes ikke er alle som har noe sikkerhet å stille med. Med sikkerhet menes for øvrig at banken tar pant i noe verdifullt, som oftest en bil eller boligen din.

Ulike typer refinansiering

Den vanligste formen for refinansiering med sikkerhet, er når man har pådratt seg mye kortsiktig gjeld i form av flere kredittkort og dyre forbrukslån. Da kan det lønne seg å samle sammen denne gjelden til en og samme bank, i stedet for å betale gebyrer og renter på hvert enkelt lån/kredittkort. For å unngå å måtte søke om refinansiering med sikkerhet anbefaler vi at du gjør dette så snart som mulig. Det vil alltid være mer gunstig å betale ned på et forbrukslån fremfor et kredittkort, så du har ingenting å vente på.

Andre former for refinansiering av gjeld er blant annet refinansiering av boliglån. Dette kan lønne seg dersom det har gått noen år siden man kjøpte bolig, ettersom boligen kan ha steget i verdi samtidig som lånestørrelsen har krympet.

Tilbydere

De fleste norske banker som tilbyr forbrukslån og refinansiering av lån gjør dette uten at man kan stille sikkerhet. Men blant unntakene som tilbyr refinansiering med sikkerhet, så finner vi internettbanken Bank Norwegian. Dersom du ikke har betalingsanmerkninger, så trenger du ikke sikkerhet for å refinansiere. Da kan vi anbefale andre norske banker som Instabank eller Santander Consumer Bank.

Det finnes mange norske banker som tilbyr lån og refinansiering, så her gjelder det å sammenligne hver enkelt tilbyder før du bestemmer deg for hvor du skal søke. Et godt forslag er å søke gjennom en låneformidler som Aconto eller Liberfinans, der søknaden din automatisk videresendes til flere norske banker.