Bør jeg refinansiere?

  1. Hjem
  2. chevron_right
  3. Refinansiere
  4. chevron_right
  5. Bør jeg refinansiere?

 

Refinansiering er noe man som regel gjør dersom økonomien har blitt såpass trang at man sliter med å betale på den gjelden man har. Men det er også noe man kan gjøre bare for å spare penger på et lån, der man for eksempel kan bruke de sparte pengene på å betale ekstra store avdrag og dermed bli gjeldfri raskere enn hvis man ikke hadde refinansiert. Med andre ord er det ofte flere gode grunner til å refinansiere, og vi skal i denne artikkelen se nærmere på når man bør refinansiere gjeld.

Situasjoner hvor du bør refinansiere gjelden din

Vi skiller mellom to ulike behov for å refinansiere. Det første behovet er dersom man trenger refinansiering utelukkende for å få økonomien til å gå rundt. Dette kan være hvis man har pådratt seg mye kortsiktig gjeld på dyre kredittkort og smålån, der man sliter med å betale tilbake annet enn rentene. Da vil man kunne refinansiere denne gjelden gjennom et nytt og billigere forbrukslån, noe som vil være svært gunstig for å bli kvitt gjelden. Dette er også den mest populære formen for refinansiering.

Et annet tilfelle der mange lurer på om de bør refinansiere, er ved boliglån. Boligmarkedet i de største byene i landet vokser for hvert eneste år, og du som kjøpte bolig for mer enn tre år siden bør derfor vurdere å refinansiere boliglånet ditt. For boligen kan ha steget såpass mye i verdi siden du kjøpte den, at du vil ende opp med lavere rente og et bedre tilbud fra banken nå enn hva du gjorde da du tok opp lånet for første gang. Her kan man altså refinansiere gjelden selv om man ikke har noen spesielle betalingsproblemer, men rett og slett for å spare penger.

Refinansiering passer for lån både med og uten pantesikkerhet.

Tilbydere

Dersom det dreier seg om refinansiering av kredittkort, smålån, forbrukslån og andre former for kortsiktig gjeld, så anbefaler vi at du søker om refinansiering i en av våre anbefalte banker. Best tilbud på refinansiering finner du blant annet hos Bank Norwegian og Instabank, der du kan refinansiere den gamle gjelden din til et nytt lån med fornuftig rente. Vi kan også anbefale lånetjenesten Scoopr, der søknaden din videresendes til hele 17 norske banker. Du kan spare ganske mye penger på å sammenligne forbrukslån på denne måten.

Derfor gir det mening å slette gjeld

Uavhengig av om det dreier seg om refinansiering av et boliglån eller kortsiktig gjerd, så er den gode grunnen til å refinansiere akkurat den samme. Du vil ikke bli kvitt noe gjeld umiddelbart, men i lengden vil du spare mye penger på renter og gebyrer. Er du smart så bruker du de ekstra pengene på avdrag, slik at den månedlige summen blir den samme som den var før du refinansierte, bare at du nå vil være gjeldfri langt raskere. Har du ikke muligheten til dette, så er det uansett gunstig å få litt ekstra å rutte med i hverdagen.

Husk at du må betale et etableringsgebyr når du refinansierer til en ny bank, så avhengig av størrelsen på lånet (og størrelsen på gebyret) så må du også vurdere om du faktisk sparer penger på å refinansiere. Dersom renteforskjellen er på mer enn 10 prosent (eller rundt der) så vil det som regel alltid være lønnsomt med refinansiering av gjeld.

Meny