refinansiering av billån

De fleste som kjøper nybil i Norge blir nødt til å ta opp lån på den, samtidig som mange også har billån ved kjøp av en nyere bruktbil. Betingelsene for et typisk billån i Norge vil være gunstigere enn ved et forbrukslån, men ikke fullt så gunstig som de fleste boliglån er. Utover dette så fungerer disse lånene stort sett på samme måte, og man kan også søke om refinansiering av billån dersom man ønsker det. Men det er noe mer komplisert akkurat med refinansiering av billån enn hva det er med et typisk forbrukslån.

Derfor er refinansiering av billån noe verre

Når du tar opp et billån så vil man i de fleste tilfeller måtte stille med egenkapital, og hvis man ikke gjør det så er det uansett ikke spesielt fordelaktig. Dette fordi at biler faller såpass kjapt i verdi at man kan risikere å sitte igjen med mer lån enn hva man fikk for bilen da man solgte den. Dette gjør at det også kan være vanskelig å refinansiere et billån noen år etter at man tok det opp, rett og slett fordi at du ikke har klart å betale ned nok i forhold til bildens verdi. Kanskje har belåningsgraden økt i forhold til hvordan den var når du tok opp lånet, og følgelig er refinansiering av billån en heller dårlig idé.

Det er heller ikke lovlig å la samme selskap ta pant i bilen din for andre gang. Dette kan maksimalt gjøres én gang, og dersom du skal refinansiere billånet ditt blir du derfor nødt til å søke om refinansiering av billån i en annen bank. Akkurat dette er nødvendigvis ikke alltid noen dum idé, for du kan alltids ende opp med en bedre rente hos en annen bank. Husk bare at det påløper en del gebyrer ved refinansiering av billån, slik at det i totale bildet ikke alltid er verdt det.

Ulike grunner til å refinansiere

Når man snakker om å refinansiere et billån, så er det som regel bare for å spare penger på det. I motsetning til refinansiering av annen gjeld, som et forbrukslån og kredittkortgjeld, så gjør man dette som regel fordi det er en nødvendighet for å få økonomien til å gå rundt. Sistnevnte er dessuten langt mer populært enn å refinansiere et billån, og de fleste kvitter seg med bilen før det blir aktuelt med refinansiering.

Dersom du har et billån så har du trolig også et boliglån, og vi anbefaler heller at man ser nærmere på dette i stedet for refinansiering av billån. Her kan det være veldig mye penger å spare, og med den store konkurransen i markedet vil det være gode muligheter for refinansiering. Dersom du heller er på utkikk etter et forbrukslån (som for øvrig også kan brukes til refinansiering), så finnes det mange gode alternativer. Blant anbefalte banker kan vi trekke fram Santander, Ikano Bank og yA Bank. Her kan du låne store beløp til gunstige betingelser, enten du trenger refinansiering eller noe helt annet.