Hvordan få bedre økonomi i hverdagen

Sliter du med å få pengene til å vare helt til neste lønningsdag? Det er mange som strever i hverdagen med en presset økonomi, og undersøkelser viser at et stort antall nordmenn er blakke de siste dagene før neste månedslønn kommer inn, og har dermed ikke råd til å kjøpe middag. Å stadig bekymre seg for økonomien er en stor fysisk og psykisk belastning, men det finnes noen grep man selv kan gjøre for å redusere utgiftene – og dermed få pengene til å vare lenger.

Få oversikt – lag budsjett

Det første man bør gjøre er å få oversikt over faste utgifter. Her er det lurt å bruke et budsjett, slik at man ser hvor pengene man har til rådighet går hver måned. Før opp alle faste utgifter som boliglån, husleie, forsikringer og strøm i budsjettet, slik at man ser hva man har igjen å bruke på dagligvarer, transportutgifter, klær mm. Ved å føre opp alle beløpene i et budsjett, får man kunnskap om hva man bruker mest penger på. De aller fleste vil nok oppleve at dagligvarer er den utgiftsposten som er høyest hver måned, men ved å handle bevisst er det mulig å redusere matutgiftene.

Med et budsjett blir det mye enklere å holde oversikt over husholdningsøkonomien.

Utgifter til bolig

De aller fleste betaler mye for bo i Norge. Enten man har boliglån eller leier vil store deler av månedslønnen sannsynligvis gå til å betale for å bo. Leier man en dyr leilighet sentralt i byen, kan man se seg om etter rimeligere sted å bo. Leieprisene på boliger faller betydelig i pris dersom man kan akseptere å bo litt mer usentralt.

Har man kjøpt bolig og betaler på boliglånet, er dette også en betydelig månedsutgift. Sjekk renten på boliglånet ditt, og sammenlign hva andre banker kan tilby. Kanskje nettopp din bank opererer med en langt høyere rente enn den billigste banken? Det kan lønne seg å snakke med banken først der man har lån. Vil de ikke sette ned renten på ditt boliglån, bør du vurdere å bytte bank for å få en lavere rente.

Finansportalen kan du sammenligne boliglånsrenten fra forskjellig banker, og se hvilken bank som tilbyr den laveste renten. Det er enkelt å flytte boliglånet til en annen bank, og her er det mye å spare.

Forsikringer og strøm

Gå gjennom dine forsikringer, og sjekk at du ikke er dobbeltforsikret. Forsikringer er en köstbar månedsutgift, og prisene varierer fra hvilket selskap du bruker. Det er mange som betaler sine forsikringer av gammel vane, og orker ikke ta seg bryet med å vurdere dem kritisk, til tross for at de kan spare mange kroner på å bytte selskap.

Finansportalen kan du sammenligne alle typer av forsikringer, og nettsiden har oppdaterte prisberegninger fra 16 forskjellig forsikringsselskaper. Flere og flere nordmenn velger å bytte forsikringsselskap da de ser at de kan spare penger på dette, og prosessen er ikke så komplisert som mange tror.

Også strømprisene varierer ut fra hvilket selskap man benytter. Gå inn på nettsiden Strømpris.no, og sammenlign prisene til de ulike selskapene. Nettsiden oppdateres daglig, og er en tjeneste fra Forbrukerrådet. Man kan spare flere tusen kroner i året på å bytte strømleverandør, og tjenesten er derfor svært nyttig for personer som ønsker å få bedre økonomi i hverdagen. Det anbefales at man sammenligner strømpriser et par ganger i året, og bytter dersom man ser at strømavtalen er dyrere i forhold til andre leverandører på markedet.

Vurder å samle alle forsikringene på ett sted. Det gir deg bedre oversikt og muligheten for å oppnå kvantumsrabatt.

Dagligvarer

For å bedre økonomien i hverdagen bør man som kjent foreta storhandel en gang i uka. Da slipper man gå innom butikken hver eneste dag, og sjansen for å handle ukritisk blir mindre. Lag en liste over 7 middagsretter, pålegg, husholdningsartikler mm, og hold deg til planen når du er i butikken. Velg lavprismerker som First Price eller X-tra i butikkjedene så ofte du kan, og handle tilbudsvarer for å redusere kostnadene. Det kan være lurt å sjekke i butikkenes kundeaviser før du planlegger ukeshandelen.

Et annet sparetips i matbutikkene er å unngå å falle for impulskjøp, og det anbefales å ikke gå sulten til butikken. Da er det lett at man kjøper mer enn det man egentlig har behov for.

Det er ofte de små daglige utgiftspostene som kan utgjør betydelige summer i løpet av en måned. Å kjøpe en sjokolade eller en kaffe latte i arbeidslunsjen virker ubetydelig, men vil faktisk utgjøre mange tusen kroner i løpet av et helt år. Det er lett å komme inn i dyre vaner dersom man ikke er bevisst på hva man bruker pengene til.

Abonnementer

Det kan lønne seg å ta en kikk på dine abonnementer en gang i blant. Kanskje betaler du for abonnementer hver måned som du ikke egentlig bruker eller trenger? I dag er det vanlig å ha en rekke nettbaserte abonnementer som Spotify og Netflix, og mange abonnerer også på flere nettaviser. Dette er en utgiftspost man kan redusere med flere hundre kroner i måneden dersom man velger å avslutte abonnementene.

Andre utgiftsposter

Ved å gå igjennom utgiftene på budsjettet, vil man se hvor pengene forsvinner i løpet av en måned. Kanskje er det mulig å redusere månedsutgiftene til transport? Man kan spare mange kroner i løpet av et år ved å investere i en sykkel istedenfor å bruke offentlig transport. Viser budsjettet ditt store utgifter til restaurantbesøk eller annet uteliv? Her er det også mulig å stramme inn, slik at du får en bedre økonomi.

Viser budsjettet at det ikke er mye å stramme inn på, kan et alternativ være å skaffe seg en ekstrainntekt. Det er mange muligheter for å tjene noen ekstra kroner, og man kan glede seg over at økonomien blir bedre.

Klarer man å kutte kostnadene i hverdagen og/eller øke inntektene, bør man så snart økonomien tillater det begynne å spare til en buffer. Dette for å kunne håndtere uforutsette utgifter. Skulle f.eks. vaskemaskinen ryke eller man får en høy tannlegeregning så har man råd til å betale disse ekstra kostnadene. Det anbefales å ha en bufferkonto som tilsvarer 1 – 2 månedslønninger, minimum kr. 20.000,-.

Uten en buffer vil man kanskje måtte bruke kredittkortet sitt eller ta opp et forbrukslån for å kunne betale uforutsette utgifter. Dette gjør at kostnadene blir ekstra dyre på grunn av det høye rentenivået på usikrede lån og kredittkort.

Meny