Refinansiering av smålån

Vi forklarer her hvorfor refinansiering av smålån lønner seg, og hvordan du går fram for å gjøre det. Først og fremst er det viktig å være klar over hva smålån er.

Hva er smålån?

Smålån er ulike typer usikret gjeld. Det kan være forbrukslån man har tatt opp. I tillegg kan det være gjeld fra kredittkort, og gjeld fra ulike varer eller tjenester kjøpt på avbetaling.

Man får ofte tilbud om å handle på avbetaling. Det kan for eksempel være et kjøleskap eller en hel kjøkkeninnredning, eller en feriereise. Vi tenker ikke alltid over at slike små og store kreditter er lån, men det er de. Det er såkalt usikret gjeld.

Det kan være en enkel og praktisk løsning iblant. Men dersom man ender opp med mange slike kreditter, og i tillegg har ubetalt regning fra et kredittkort eller to, så kan de månedlige utgiftene bli både store og uoversiktlige.

Gode grunner til å refinansiere smålån

Dersom man har flere slike gjeldsposter som man betaler på i måneden, vil det som regel lønne seg å refinansiere disse smålånene. Det er tre hovedgrunner til det:

  • Lavere månedlige utgifter
  • Bedre oversikt over økonomien
  • Større fleksibilitet

#1. Refinansiering av smålån gir lavere månedlige utgifter

Utgiftene kan bli lavere etter en refinansiering fordi man som regel oppnår lavere rente, og fordi man må betale færre gebyrer.

Generelt tilbyr bankene lavere rente når det er snakk om høyere lånebeløp. Hvis du derfor samler all gjelden og tar opp et enkeltstående lån som skal dekke den, vil du som regel oppnå lavere rente enn det du har på de små lånene hver for seg.

Dersom all gjelden blir samlet i ett lån behøver du kun å betale et administrasjonsgebyr hver måned. Når du har flere lån, må du betale et slikt gebyr på hvert lån, hver måned. Det kan virke som et lite beløp. Imidlertid vil det samlet kunne utgjøre en betydelig sum i lengden.

Alle slike besparelser kan bidra til at du sitter igjen med litt mer penger hver måned. Det er penger som du kan bruke til å betale ned på gjelden din, og dermed bli raskere ferdig med den.

#2. Bedre oversikt over økonomien

Refinansiering av smålån kan gi en bedre oversikt over økonomien.

Det å få mange regninger til ulike tidspunkt gjennom måneden kan være uoversiktlig. Det blir fort utfordrende å følge med på hvor stor din samlede forbruksgjeld egentlig er. Det er et problem som for mange har ført til at de har pådratt seg mer gjeld enn det de egentlig er komfortable med.

Hvis du refinansierer alle smålånene i et nytt enkelt lån, vil du se du få en bedre oversikt over hvor mye du skylder. Du kan også legge inn et fast trekk i banken for å betale det lånet.

#3. Større fleksibilitet

Et refinansieringslån er også et usikret lån, slik som de fleste forbrukslån og kredittkortgjeld. Imidlertid medfører det litt mer fleksible regler.

En av de viktigste forskjellene er at et refinansieringslån kan ha en så lang nedbetalingstid som 15 år.

Dette er en fordel dersom dine månedlige utgifter har blitt for store til å håndtere. Da kan du få lavere utgifter ved å forlenge nedbetalingstiden.

Det er imidlertid viktig å huske på at lånet totalt sett blir dyrere, jo lengre nedbetalingstid du velger. Det kommer av at det da blir beregnet renter i lengre tid. Du bør derfor vurdere å korte ned igjen nedbetalingstiden dersom økonomien din bedrer seg, og du får råd til å betale mer i måneden.

Du kan også betale ned større beløp noen ganger, hvis du er i stand til det. Eller du kan velge å betale inn hele beløpet hvis du får råd til det.

Krav for å refinansiere smålån

Det stilles noen krav til den som søker om refinansiering av smålån og disse varierer noe fra bank til bank. De fleste krever at søker er over 23 år, noen krever at man må være 25 år. Det stilles også krav til fast inntekt, men størrelsen på den varierer også.

De fleste bankene vil ikke gi lån dersom man har betalingsanmerkning. Imidlertid finnes det banker som spesialiserer seg på nettopp det. Det kan også være et krav at du ikke har noen aktive inkassosaker.

Uansett så blir søknadene behandlet individuelt.

Husk at refinansieringslånet må betales

Det er viktig å huske på at selve gjelden forblir den samme og at den skal betales tilbake. Likevel kan det bli enklere og rimeligere dersom man tar opp et refinansieringslån.

Ved å redusere månedlige utgifter er det mulig å betale tilbake smålånet raskere.

Det varierer hvor mye du kan låne til refinansiering av smålån. De fleste banker tilbyr fra 10 000 og opp mot 600 000 kroner til refinansiering uten sikkerhet.

De fleste banker tilbyr refinansiering av smålån fra 10 000 kroner inntil 600 000 kroner. Husk at lånet skal betales tilbake.

Oppsummert

  1. Et smålån er ulike typer gjeld uten sikkerhet. Dette inkluderer kredittkort og mindre forbrukslån.
  2. Refinansiering av smålån kan føre til lavere månedlige utgifter, bedre oversikt over økonomien og større fleksibilitet.
  3. De ulike kravene for å søke om refinansiering varierer fra tilbyder til tilbyder, men som oftest krevest det at søker er 23 år, har fast inntekt og ikke har betalingsanmerkninger.
Velg lånebeløp: 123