refinansiering-av-forbrukslån

Med både lån til bolig og bil, og kanskje et studielån i tillegg, har mange nordmenn nok gjeld å betale ned på. Allikevel ser man en oppgang i antall norske forbrukslån som blir utstedt hvert eneste år, noe enkelte kanskje vil anse som pussig. For økningen i antallet misligholdte lån er også skremmende, uten at vi på noen måte vil fraråde deg å ta opp forbrukslån av den grunn. Men hvis man først skulle havne på tynn is og slite med å nedbetale den gjelden man har pådratt seg – hvordan kan man da løse seg? Det enkleste (og beste) svaret ligger i refinansiering av forbrukslån.

Hva er refinansiering av forbrukslån?

Refinansiering av forbrukslån handler rett og slett om å forhandle frem en ny og bedre avtale i en annen bank enn den man opprinnelig tok opp et lån i. Dette vil først og fremst være velegnet dersom man har flere små forbrukslån i ulike banker, eller rett og slett betaler en skyhøy rente. Du blir med andre ord ikke kvitt gjeld ved å refinansiere forbrukslån, men etter å ha gjort det vil du ha færre utgifter i form av renter og gebyrer. Er man riktig så smart så bruker man disse ekstrakronene på å betale avdrag på lånet, slik at man blir raskere gjeldfri.

Når du tok opp et forbrukslån så var utgangspunktet for renten du fikk din egen inntekt. Dersom det nå begynner å bli noen år siden du tok opp lånet, så kan det også lønne seg å se på refinansiering av forbrukslån. For dersom inntekten din har endret seg til det bedre med årene, så vil dette påvirke renten din. Renten faller ikke automatisk, og du blir nødt til å selv kontakte banken (eventuelt andre banker) om refinansiering av forbrukslån. Du kan spare veldig mye penger på å ta en slik kjapp telefon.

Hvem kan søke?

I utgangspunktet er du kvalifisert for å søke om refinansiering av forbrukslån dersom du allerede har tatt opp ett eller flere lån. Kriteriene for å få refinansiere er nemlig tilsvarende de vanlige søkekriteriene for et hvilket som helst forbrukslån, som betyr at man må være over en viss alder og ha en spesifikk inntekt for å søke. Disse kravene varierer fra bank til bank. Det eneste som er viktig å tenke på er at du ikke vil få refinansiering av forbrukslån dersom du har en betalingsanmerkning, slik at det er viktig å gjøre dette før betalingsproblemene har gått for langt.

Det er ikke nødvendig å stille med sikkerhet for å få refinansiering av forbrukslån. Utover dette er det heller ingen kompliserte betingelser, forutsatt at du ikke har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker på det tidspunktet du søker om å refinansiere.

Gode tilbud

De fleste banker som tilbyr forbrukslån tilbyr også refinansiering av forbrukslån. Enkelte banker, som Opp Finans fra Gjensidige, har dessuten spesialisert seg på refinansiering og tilbyr egen dedikert hjelp for de som sliter med gammel kredittkortgjeld og dyre smålån. Andre eksempler på banker du kan få hjelp til å refinansiere forbrukslånet ditt i, er den rene internettbanken Bank Norwegian samt den store og velkjente banken Santander. Sistnevnte er nå for øvrig slått sammen med GE Money Bank. Til sist vil vi også nevne viktigheten av å sammenligne rentekostnader når du skal refinansiere lån. Det kan godt hende du får et mye bedre tilbud i den ene banken enn hva du kommer til å få i den andre.