Refinansiering av forbrukslån

Velg lånebeløp: 123
Velg nedbetalingstid: 123
Filtrer for:
Månedsbeløp
Eff.Rente
Utbetaling
Alder

Behovet for refinansiering av dyre forbrukslån har økt de seneste årene. Her går vi gjennom fordeler med refinansiering av lån uten sikkerhet, hvorfor små lån er dyre, og hvordan du finner det beste tilbudet når du skal refinansiere.

Refinansiering av forbrukslån gir mange fordeler

Det er i hovedsak tre fordeler du får nytte av når du refinansierer forbrukslån og lignende kredittprodukter.

 1. Lavere rentekostnader
 2. Færre gebyrer
 3. Bedre oversikt over din egen økonomi

Når du samler flere forbrukslån og kreditter vil du få bedre kontroll på økonomien. Dette reduserer risikoen for forglemmelser og purringer ved at du forholder deg til kun én kreditor. Når det gjelder besparelsene så kommer disse ikke bare i form av lavere renter, men også fra færre gebyrer.

De kostnadsmessige besparelsene er spesielt gjeldende når det er snakk om små forbrukslån. Disse kan være like dyre som rentebærende gjeld fra kredittkort.

Derfor er små lån dyre

Små forbrukslån har langt høyere effektive renter en lån på større summer. Dette skyldes primært tre forhold.

For det første vil etableringsgebyret og termingebyrene gi et kraftig utslag på de effektive rentene. Dette henger også sammen med det at smålånene har kort nedbetalingstid.

I tillegg har de gjennomgående høyere nominelle renter enn større forbrukslån.

Typiske gebyrkostnader er 900 kroner i etablering, mens terminkostnader som regel utgjør omtrent 600 kroner per år. Et normalt nivå på effektive renter er gjerne mellom 25% og 35% når det gjelder smålån. Det finnes imidlertid langt dyrere eksempler enn dette. Såkalte mikrolån kan ha effektive renter på flere hundre prosent.

Refinansiering lønner seg når du har stor gjeld fra flere mindre forbrukslån, som ikke lar seg nedbetale med inntekt over et par måneder.

Har du et enkelt smålån på noen få tusenlapper, blir refinansiering ganske meningsløst. Det lånet bør du kunne betale ned gjennom inntektene på en måned eller to. Det er når vi skylder større summer, og spesielt fra flere små forbrukslån, at refinansiering blir viktig.

Hvor mye du kan spare avhenger av både antallet lån, og kostnadene for hvert enkelt av lånene. Det finner du ut ved å bruke en kalkulator.

Har du flere små forbrukslån, og kanskje kredittgjeld i tillegg, er det ikke uvanlig at gjeldskostnadene blir mer enn halvert gjennom en effektiv refinansiering.

Med et lån til forbruk er det lett å havne i en gjeldsfelle. For å lette på den økonomiske belastningen bør du vurdere å søke om et refinansieringslån.

Refinansiering av kun ett forbrukslån

For mange vil det lønne seg å se på refinansiering på samme vis som vi ofte ser på mobilabonnement eller strømabonnement. Dette er produkter og tjenester der vi bytter leverandør så snart vi finner et billigere alternativ.

Har du et forbrukslån som fortsatt vil løpe en god stund, sjekk hva slags rentetilbud du kan få hos konkurrentene.

Du finner enkelt ut hvilke totalkostnader som gjenstår på det eksisterende lånet. Dette sammenligner du med tilbudene du får på refinansiering.

Det er stadig flere banker som tilbyr usikrede lån til refinansiering helt uten etableringsgebyr. Dermed trenger du i bunn og grunn kun et forbedret rentetilbud for at refinansieringen skal lønne seg.

Slik finner du det beste tilbudet på refinansiering

Vi anbefaler alltid at du innhenter så mange tilbud på refinansiering som mulig. Søknadene er gratis og uforpliktende, uavhengig om du søker direkte til banken, eller om du bruker en finansagent.

Når du setter i gang med søknadsprosessen er det noen momenter vi mener du burde ha i tankene. Dette vil hjelpe deg til å redusere kostnadene ytterligere.

 1. Se etter banker som tilbyr lån til refinansiering uten etableringsgebyr.
 2. Se etter banker med lave termingebyr.
 3. Vurder å bruke medlåner (samboer eller ektefelle) når du refinansierer.
Gebyr til etablering og vedlikehold utgjør store ekstrakostnader på forbrukslån. Heldigvis finnes det banker som ikke krever slike gebyr ved refinansiering.

Skjerpet konkurranse i markedet for refinansiering

Refinansiering er populært for tiden. Vi har hatt en høy lånevillighet i landet over lang tid, og mange har dermed pådratt seg for store lånekostnader. Dette betyr økt konkurranse og er positivt for oss forbrukere i form av;

 • Flere banker har nå null etableringsgebyr på refinansiering (eks. Santander, Bank Norwegian).
 • Flere banker tilbyr refinansiering for personer med betalingsanmerkning (eks. Bank2, Svea Finans, Bluestep Bank).
 • Rentebetingelsene på refinansiering er ofte bedre enn for lån til forbruk.

Når du trenger lengre nedbetalingstid

Refinansiering dreier seg naturligvis mest om å kutte totalkostnader. For mange er det i tillegg snakk om å ha en økonomisk hverdag som er til å leve med.

Derfor kan det være aktuelt å betale ned på refinansiert gjeld over lengre tid, til tross for at rask nedbetaling lønner seg mest.

Å få lengre nedbetalingstid avhenger imidlertid av hvilke lån og type gjeld det er du refinansierer.

Nye regler for nedbetalingstid på forbrukslån

Finanstilsynet endret relativt nylig bestemmelsene for nedbetaling av forbrukslån og kreditter. Som en hovedregel kan det nye lånet ikke løpe lengre enn dine eksisterende låneavtaler.

Gjenstår det for eksempel 7 år på lånet ditt med lengst nedbetalingstid, må ditt nye lån være på maksimalt 7 år.

For nedbetaling av kreditter og forbrukslån har Finanstilsynet satt 15 år som den maksimale nedbetalingstid.

Unntaket her er dersom lånene din har alle mindre enn fem år løpetid. Har du for eksempel gjeld fra tre smålån som forventes tilbakebetalt innen fem år, kan banken gi deg mer enn fem år nedbetalingstid på refinansieringslånet.

Den maksimale nedbetalingstiden du kan få er maksimalt 15 år.

Ha et våkent forhold til din økonomi

Det er mye penger å spare for de som har et våkent forhold til sin egen økonomi. Refinansiering er blant annet et grep som bør vurderes dersom du ser at gjelden begynner å bli vanskelig å betjene. Når inkassovarslene kommer er du egentlig litt sent ute allerede.

Oppsummert anbefaler vi følgende:

 1. Refinansier i tide for å unngå gjeldsproblemer.
 2. Refinansier når du har flere forbrukslån eller smålån.
 3. Samle all gjeld når du først refinansierer, også eventuell kredittgjeld.
 4. Følg med på renteutviklingen. Det kan lønne seg å refinansiere på nytt igjen senere.

Vurderinger av denne siden

Gjennomsnitt: 5/5

Strong Testimonials form submission spinner.
Hva er ditt navn?
Skriv inn en passende overskrift
rating fields