boliglån

Dersom det begynner å bli noen år siden du kjøpte og tok opp lån på boligen din, så kan det lønne seg å se nærmere på refinansiering av boliglån. For de siste årene har det norske boligmarkedet opplevd en eksplosiv vekst i prisene, som betyr at de fleste boligeiere i de største byene i landet har fått økt verdien på boligen sin betraktelig. For deg som ikke hadde nok egenkapital når du kjøpte, eller som rett og slett har hatt en såpass stor økning i boligens verdi at det anses som en økt sikkerhet for banken, så kan du spare penger på å refinansiere.

Hva er refinansiering av boliglån?

Når man søker om å refinansiere et boliglån, så vil man ikke redusere den gjelden man har. Kjøpte du en bolig til 1,7 millioner kroner i 2010, med et lån på 1,5 millioner kroner og det resterende beløpet i egenkapital, så kan du refinansiere dette beløpet for å spare mye penger. For i løpet av de fem årene som nå har gått, så har trolig denne boligen steget betraktelig i verdi. Kanskje selges tilsvarende boliger nå for over 2 millioner kroner, som gjør at du kan søke om refinansiering av boliglån takket være markedets prisøkning.

Ved å søke om refinansiering av boliglånet vil den andelen du har i lån på boligen bli redusert med flere prosent. Det telles som en sikkerhet for banken, og vil blant annet kunne sørge for at du får lavere rente fremover. Ved å refinansiere et boliglån blir du altså ikke kvitt noe av gjelden, men den økte sikkerheten gjør at du får mindre utgifter. Og disse pengene kan du bruke direkte på avdrag på lånet, slik at du blir raskere gjeldfri. Du har sjeldent noe å tape på refinansiering av boliglån, og spesielt ikke slik utviklingen i det norske boligmarkedet har vært de siste årene.

Verdt å vite

Alt du trenger å vite om refinansiering av et boliglån får du ved å kontakte den lokale banken din som du har boliglånet i. De fleste banker vil være interesserte i å ha deg som kunde, og derfor vil de som regel ettergi forespørselen din om å refinansiere lånet til gunstigere betingelser. Og hvis de ikke gjør det, så er veien til neste bank kort. Det er i dag blitt såpass enkelt å bytte bank for boliglånet at de fleste vil velge å gjøre det dersom man ikke får et tilbud om refinansiering av boliglån som er godt nok. Her gjelder det bare å stå på sitt. PS: I utgangspunktet koster det ikke noe å refinansiere, men man kan bli nødt til å betale et beløp tilsvarende etableringsgebyret for å refinansiere.

Det er ikke bare refinansiering av boliglån som er mulig, og man kan refinansiere alle typer lån. Det mest vanlige er å refinansiere gammel og dyr kredittkortgjeld, eller forbrukslån med ugunstig rente. I praksis gjør man dette på samme måte som når man skal søke om refinansiering av boliglån, men nå er det ikke den lokale banken som gjelder. Skal du søke om refinansiering av annen gjeld anbefaler vi at du tar kontakt med norske storbanker som Bank Norwegian, Ikano Bank, Opp Finans (Gjensidige) eller Santander (nå eier av GE Money Bank).