refinans-betalingsanmerkning

Du har kanskje hørt om fordelene med å refinansiere, slik at du kan få bedre råd i hverdagen – samt en mer oversiktlig økonomi? Ved å samle alt du har av smålån og kredittkortgjeld i ett større lån, vil du få redusert månedsutgiftene betraktelig. Du vil dessuten slippe å betale månedlige gebyrer til de forskjellige lånegiverne. I tillegg vil du få lavere rente på ett større lån når du refinansierer.

Det er mulig å få lån til refinansiering uten sikkerhet, og de fleste banker og finansieringsselskaper på markedet tilbyr dette. I realiteten tar man rett og slett opp et nytt og større forbrukslån, for deretter å kvitte seg med smågjelden sin. Et av minstekravene som stilles, er imidlertid at lånesøker ikke har betalingsanmerkninger eller inkassosaker på søknadstidspunktet.

Har du allerede fått betalingsanmerkning, vil det i de fleste tilfeller være vanskelig å kunne få innvilget et lån til refinansiering. En betalingsanmerkning betyr at du har misligholdt gjeld, og er med andre ord ikke kredittverdig.

Refinansiering med pant i bolig

Det finnes likevel en løsning for personer som eier egen bolig. Noen få banker i Norge tilbyr refinansiering med sikkerhet i boligen, til tross for at man har betalingsanmerkning. Disse bankene har gjerne spesialisert seg på tilfeller der personer har kommet i en gjeldskrise, og kan tilby dem en ny økonomisk start.

For mange er dette en god løsning på deres økonomiske bekymringer. Nedenfor kan du lese mer om noen aktører som tilbyr refinansiering med sikkerhet i bolig, til tross for at man har betalingsanmerkninger.

Bank2

Bank2 er en alliansebank i Eika Gruppen, og har sine kontorlokaler i Oslo sentrum. Banken ble etablert i 2005, og har spesialisert seg på lån til privatpersoner, selvstendig næringsdrivende og bedrifter som ellers ikke får innvilget lån i andre banker.

Bank2 tilbyr både lån uten sikkerhet og lån med sikkerhet i bolig. Sistnevnte gjelder for personer som har betalingsanmerkninger eller inkassosaker. Her er det snakk om å refinansiere for å komme ut en av uholdbar økonomisk situasjon.

I tillegg tilbyr Bank2 likviditetslån, prosjektfinansiering, mellomfinansiering samt sparekonto.

Lån til refinansiering med betalingsanmerkning hos Bank2 krever altså at lånesøker kan stille sikkerhet for lånet. Det er først og fremst et krav at lånesøker eier egen bolig, men annen fast eiendom kan også være aktuelt.

Det er mulig å låne fra kr. 300.000,- og oppover til refinansiering med betalingsanmerkning, og høyeste lånesum er satt til 10 millioner. Nedbetalingstiden er 10 – 30 år. Den effektive renten fastsettes individuelt ut fra ens personlige økonomiske situasjon.

Bank2 opererer med en nominell rente på 7,95%, med sikkerhet innenfor 60% av boligverdien. I et låneeksempel opplyser banken at ved et lån på 2 millioner, vil den effektive renten være 5,34%. Eksempelet forutsetter at nedbetalingstiden er 25 år.

Etableringsgebyret på et et refinansieringslån med pant i bolig for personer med betalingsanmerkninger er 2% av den totale lånesummen (minimum kr. 20.000,-).

Bank2 tilbyr også lån til refinansiering uten sikkerhet, og her kreves det at lånesøker ikke har betalingsanmerkning. Denne typen lån kalles for omstartslån av Bank2, og det er mulig å låne inntil kr. 300.000,-. Laveste lånesum er kr. 50.000,-. Man kan velge nedbetalingstid på omstartslånet selv, og maksimum løpetid er 15 år.

Den effektive renten fastsettes individuelt også her. I låneeksemplet oppgis det en effektiv rente på 18,08%, dersom man låner kr. 65.000,- med en nedbetalingstid på 5 år.

Det tilkommer etableringsgebyr på kr. 950,- på Bank2 sitt omstartslån samt et månedlig termingebyr på kr. 45,-.

BlueStep

BlueStep Bank eies av det svenske BlueStep Finans AB, og har konsesjon fra Finansinspektionen i Sverige. Selskapet ble etablert i 2005, og har 200 ansatte. BlueStep har kontorer i Oslo, Stockholm og Helsingborg, og har vært på det norske markedet siden 2010.

BlueStep tilbyr boliglån og lån til refinansiering til privatpersoner som ellers har problemer med å få innvilget lån av forskjellige årsaker. Dersom man har betalingsanmerkninger eller inkassosaker, er BlueStep villige til å hjelpe med refinansiering. Det forutsettes at lånesøkere eier egen bolig eller kan stille annen eiendom som sikkerhet for lånet.

Man kan søke om lån hos BlueStep fra kr. 250.000,- og opp til 85% av boligens verdi. Velger man å stille hytte eller annen fritidsbolig som sikkerhet for lånet, kan man få lån til refinansiering opptil 75% av eiendommens markedsverdi.

Den effektive renten fastsettes individuelt, og nedbetalingstiden avtales i samråd med banken. BlueStep har imidlertid oppgitt et veiledende låneeksempel: Låner man 2 millioner med en nedbetalingstid på 25 år, vil den effektive renten være 6,65%.

Den nominelle renten på refinansiering med sikkerhet fra BlueStep ligger fra 5,15% og opp til 10,65%.

BlueStep samarbeider med en rekke norske finansagenter – deriblant Axo Finans, Centum Finans, Real Finans, Online24 og Zen Banking.