hva er refinansiering

Det er fort gjort å bruke mer penger enn man har, spesielt dersom man har flere kredittkort eller faller for fristelsen til å søke om et forbrukslån som man egentlig ikke har råd til. Da kan man til slutt ende opp i en såpass økonomisk krise at man kun har råd til å betale rentene på den gjelden man har, og kanskje ikke heller det. Da vil man havne i en ond sirkel der det kanskje ikke virker som det finnes noen utvei, men løsningen er faktisk ikke så langt unna. Mange økonomiske problemer kan løses ved å refinansiere gamle lån!

Dette betyr det å refinansiere

Å refinansiere lån handler ikke om å kvitte seg med gjeld, men å forflytte gjelden over til en annen kreditor som har rimeligere betingelser. Dette er velegnet dersom du betaler ned et lån med høy rente, eller dersom du har flere smålån og kredittkort med svært store kostnader. Det vil dessuten lønne seg å samle all gjelden under ett og samme tak, ettersom du da slipper unna med å betale gebyrer til en enkelt kreditor, og ikke til flerfoldige kredittkortselskaper som alle skal ha de samme gebyrene.

Ser vi for oss at du sliter med gammel gjeld i form av to-tre dyre kredittkort og kanskje et smådyrt SMS-lån, så vil det lønne seg å søke om refinansiering av lån. Dette er ikke så komplisert som det høres ut som, for alt du behøver å gjøre er å søke om et nytt lån i en ny bank der du tar opp den samme summen som du har utestående. Har du en gjeld på 150 000 kroner, så søker du om et forbrukslån på den eksakt samme summen. Her er det viktig at man bruker hele lånet på å innfri den gamle gjelden, og ikke «sniker vekk» noen penger.

Verre enn som så er det faktisk ikke. Fremover nå har du bare en enkelt kreditor å forholde deg til, og du vil samtidig spare mye penger på det. Akkurat hvor mye kan du lese mer om i neste avsnitt.

Så mye kan du spare på å refinansiere gjeld

Akkurat hvor mye du kommer til å spare avhenger naturligvis av mange kriterier, for eksempel hvor mye lån du har og hvor mye du betaler i renter per nå. Men av erfaring så vet vi at de som søker etter refinansiering betaler en rente på rundt 25-30 prosent, mot rundt 15 prosent som er vanlig etter å ha refinansiert. Derfor kan vi påstå at du kan spare omtrent halvparten av rente- og gebyrkostnadene ved å refinansiere de gamle lånene dine!

Dette forutsetter dog at du tar tak i problemene dine på et tidlig tidspunkt, for dersom du begynner å slite med nedbetalingen og får inkassosaker eller betalingsanmerkninger, så kan det bli vanskelig å få refinansiert. Derfor lønner det seg å innse sannheten så fort som mulig, og refinansiere gjelden på kredittkortene dine eller forbrukslånene dine før det er for sent.

Hvem tilbyr refinansiering av lån?

Det er mange banker som tilbyr refinansiering av lån, og de fleste norske banker som tilbyr vanlige forbrukslån vil også la deg søke om refinansiering. Det kan allikevel lønne seg å søke hos en bank som har spesialisert seg på refinansiering, ettersom søkekriteriene da kan være mer overkommelige samtidig som betingelsene er bedre. Komplett Bank er et godt eksempel på en bank som tilbyr spesialiserte refinansieringslån, og her kan man legge inn en søknad om å få et nytt lån til lavere rente.

En annen bank som også spesialiserer seg på refinansiering av forbrukslån, er Bank Norwegian. Dette er en moderne internettbank som kun eksisterer på nettet, og derfor har de svært gunstige betingelser. De fleste som sliter med dyre kredittkort og dyr gjeld vil få et langt bedre tilbud dersom de søker om refinansiering av lån gjennom Bank Norwegian. Faktisk vil vi strekke oss så langt at dette er en av de bankene vi aller fremst anbefaler til nettopp refinansiering!