Smarte grep som reduserer strømmen

strom

Vi bruker strøm hver eneste dag i hjemmet, og det er først når man opplever strømbrudd at man oppdager hvor avhengig man er av elektrisitet. Likevel bruker nordmenn altfor mye strøm i løpet av et år, og mange opplever å få svært høye strømregninger – spesielt i vinterhalvåret.

Det finnes mange tiltak for å redusere strømforbruket, og som kjent kalles dette for energiøkonomisering (ENØK). Flere av tiltakene er både enkle og billige, og man opplever at strømutgiftene blir lavere. I tillegg er det viktig for miljøet å spare strøm, da man reduserer den farlige drivhusgassen CO2.

For å kunne redusere strømforbruket er det viktig å vite hva som trekker mest strøm til enhver tid. Undersøkelser viser at det er oppvarming som er den største “strømtyven” for de aller fleste. Dette gjelder både oppvarming av vann som brukes når man dusjer eller tar et bad samt oppvarming av hus – som f.eks. ved bruk av elektriske ovner.

Nedenfor følger smarte tiltak som alle kan gjøre for å redusere strømbruken i hjemmet:

Elektriske ovner

Senk temperaturen inne slik at den ligger mellom +19 og +22 grader C. Man sparer ca. 5% av utgiftene til oppvarming for hver grad man senker innendørs. Kjøp ovn med termostat, slik at ovnen slår seg av når temperaturen i rommet øker over den innstilte temperaturen. Man kan i tillegg montere tidsur på ovner i huset for å senke innetemperaturen når man sover eller er på jobb. Da vil ovnene koble ut på et angitt tidspunkt, og strømforbruket reduseres betydelig. Et annet tips er å skru av ovner i rom som ikke benyttes.

Slå av elektriske apparater om natten

Før man sovner eller innen man går på jobb er det lurt å skru av alle elektriske apparater i hjemmet. Mange tenker ikke over at disse gjerne står på “stand-by” kontinuerlig – f.eks. pc’er, tv, dekoder, dvd-spiller og spillkonsoller. Ved å skru helt av eller trekke ut stikkontakten reduserer man strømforbruket.

Skaff deg sparedusj

Sparedusj er en effektiv måte å redusere strømforbruket på. Man bruker mye mindre varmtvann med en sparedusj, og man kan redusere dusjkostnadene med 50%. Sparedusj er en rimelig investering for å få lavere strømregning.

Belysning

Bytt ut vanlige glødelamper med lavenergipærer i utelamper, garasjelamper og kjellerrom. Skru dessuten av lyset i alle rom man ikke bruker.

Varmetap

Trekker det fra vinduer eller dører? Det kan være smart å kjøpe tetningslister for å redusere varmetapet, slik at man unngår å skru opp termostaten på ovnen.

Lufting

Har man behov for å lufte vinterstid, bør man ikke la vinduet stå på gløtt over lengre tid. Da er det bedre å lufte kort og effektivt, slik at man ikke bruker lang tid på å varme opp rommet igjen.

Varmtvannsberederen

Et tiltak for å redusere strømbruken i hjemmet er å justere temperaturen på varmtvannstanken. Anbefalt temperatur er 65 – 70 grader C. Husk at bakterievekst som f.eks. Legionella kan forekomme hvis temperaturen er lavere enn +55 grader C.

Dusj eller badekar?

Man bruker mest strøm når man bader i badekar, på grunn av den store mengden  varmtvann som skal varmes opp i ettertid. Derfor anbefales det å dusje istedenfor. Det er nesten dobbelt så dyrt å bade i badekar som å ta seg en dusj.

Unngå halvfulle vaskemaskiner

Det er strømbesparende å vente med å kjøre i gang vaskemaskin eller oppvaskmaskin til de er fulle. Vasker man halvfulle maskiner ofte, vil strømutgiftene øke.

Tørketrommel

Å bruke tørketrommel gjennom hele året vil gi deg høye strømutgifter. Det anbefales å lufttørke klesvasken til vanlig, og heller benytte tørketrommelen i enkelte tilfeller.