Skattefradrag og refinansiering

skattefradrag

Mange er klar over at det er skattefradrag på det du betaler i renter og gebyrer for boliglån, studielån, forbrukslån og andre slike lån du måtte ha. I skrivende stund får du et fradrag på 27 prosent av det du har betalt i renter og gebyrer hvert eneste år, som du kan skrive av på selvangivelsen. Det de fleste dog ikke er klar over er at du får skattefradrag på selve refinansieringen også, slik at du kan redusere de små kostnadene som er forbundet med refinansiering ytterligere. Les videre for å finne ut hvordan du sparer penger på å refinansiere!

Disse skattefradragene får du på refinansiering

Skattefradrag på refinansiering gjelder alle utgifter du måtte ha når du skal refinansiere boliglånet ditt (eller en annen type lån – gjelder også vanlige forbrukslån). For å ta det første først, så vil man ved refinansiering av et boliglån typisk måtte bruke takstmann for å gjøre en ny verdivurdering av boligen. Dette er naturligvis ikke gratis, men den gode nyheten er at du får skattefradrag på de kostnadene du hadde til takstmann. Det kan være snakk om ganske mange hundrelapper, og det er naturligvis penger de fleste vil ønske å spare.

I tillegg til dette, så kan du også få fradrag som utgifter til etableringsgebyr, og eventuelt andre gebyrer. Kanskje sparer du totalt en 1000-lapp på skattefradrag når du refinansierer, og det er slettes ikke dumt. Det som er viktig å tenke på er at du selv må føre dette opp på selvangivelsen, noe svært få vet om. Dette skal skrives opp på post 3.3.1 i selvangivelsen, og kanskje bør du også legge til tilleggsopplysninger.

Hvis du skal refinansiere kortsiktig gjeld, som for eksempel kredittkort eller forbrukslån, så vil du også kunne få fradrag på etableringsgebyr her. Derfor gjelder det å alltid huske på dette når man refinansierer gjeld. Renter på selve lånet blir som regel automatisk ført opp på selvangivelsen, slik at man ikke behøver å tenke på dette, og fradraget her er tilsvarende stort som på gebyrene.

Aktører

Dersom du skal refinansiere boliglånet ditt, så anbefaler vi først at du tar kontakt med den banken du allerede har lån i. Hvis de ikke er villig til å gi deg et bedre tilbud her, så kan du sjekke med andre banker. I de fleste tilfeller vil takstmann være nødvendig slik at man kan dokumentere en verdistigning på boligen ovenfor banken. Når det gjelder refinansiering av forbrukslån og andre former for kortsiktig gjeld, så bør du søke gjennom en av våre anbefalte banker. Da vil du ende opp med en rente som er svært konkurransedyktig, slik at du sparer mest mulig penger på å refinansiere.

Blant norske banker som tilbyr refinansiering, så anbefaler vi blant annet Bank Norwegian. Den rene internettbanken er spesialister på refinansiering og tilbyr lån på opp mot 500 000 kroner. Andre gode alternativer for refinansiering av gjeld er Santander eller yA Bank. Også begge disse er konkurransedyktige på pris, og lar deg søke om nokså store summer. Husk å sammenligne rentene før du bestemmer deg for hvor du skal refinansiere, for forskjellen på prisene kan være ganske stor!