Hva er et fleksibelt lån?

  1. Hjem
  2. chevron_right
  3. Økonomi
  4. chevron_right
  5. Hva er et fleksibelt lån?

Det finnes mange lånetyper på markedet, og i de senere år har man ofte sett annonser fra banker og finansselskaper som tilbyr fleksibelt lån. Da er det snakk om en type forbrukslån som gir kundene en mer fleksibel nedbetalingsordning.

Vanlige forbrukslån har en nedbetalingsplan som er fastsatt etter lånesøkers ønske. Man kan f.eks. ta opp et lån uten sikkerhet på kr. 50.000,- og betale ned hele summen over 5 år. Da betaler man renter, avdrag og gebyrer hver måned, og terminbeløp å betaler er det samme hele tiden.

Viktig forskjell fra andre lån uten sikkerhet

Et fleksibelt lån gis som en låneramme, og man velger selv om hvor mye man vil betale i avdrag hver måned. Har man dårlig råd i en periode, kan man velge å kun betale renter og gebyrer på den lånesummen man har brukt. På denne måten kan man utsette å betale ned på lånet i en periode, slik at løpetiden blir forlenget. Dette kalles også for avdragsfritt lån.

Et fleksibelt lån har enda en forskjell i forhold til et vanlig forbrukslån. Har man f.eks. fått innvilget en låneramme på kr. 30.000,- og brukt hele summen, vil man ikke ha tilgjengelig penger å ta ut på kontoen. Etter en periode har man kanskje betalt inn kr.10.000,- , og da er denne summen tilgjengelig på nytt for låntaker – uten at vedkommende behøver å sende inn en ny lånesøknad.

Med et vanlig forbrukslån må man søke på nytt om å øke lånesummen ved behov. Dette slipper man med et fleksibelt lån.

Fleksibelt refinansieringslån

Fleksible lån kan sammenlignes med kredittkort. Pengene forblir disponible etter nedbetaling.

Et fleksibelt lån gjør at låntaker kan velge nedbetalingstiden selv. Man kan betale mindre avdrag i perioder og mer i andre perioder. Man kan som nevnt også bare betale renter og gebyrer på lånet for en periode.

Fordeler

Den største fordelen med et fleksibelt lån er at banken gir deg mer frihet i nedbetalingperioden enn med et vanlig forbrukslån.

Man kan øke løpetiden på lånet etter eget ønske, da man kun er pliktig til å betale et minimumsbeløp som består av gebyrer og renter hver måned. Det blir med andre ord et avdragsfritt lån på ubestemt tid. En annen fordel er at et fleksibelt lån gis som en rammekreditt, og man kan låne opp igjen til innenfor rammen når man har behov. Dette gjør at man har penger disponibelt på konto så snart man har nedbetalt avdrag på lånet. Man slipper å be om å øke lånet.

Ulemper

En ulempe med et fleksibelt lån er nettopp denne friheten som angår nedbetalingstiden. Det krever at man er viljesterk og setter opp en egen nedbetalingsplan. Betaler man kun minimumsbeløpet som består av gebyrer og renter, vil dette bli et svært dyrt forbrukslån over tid.

En annen ulempe er at et fleksibelt lån gjerne har en høyere effektiv rente enn vanlige forbrukslån. Man må derfor betale ekstra for å få nedbetalingsfriheten.

Konklusjon

Et fleksibelt lån kan anbefales for personer som har god økonomi og er disiplinert nok til å lage og følge sin egen nedbetalingsplan.

Har man dårlig råd, vil det være fristende å utsette avdragene på lånet for å få mer penger i hverdagen. Dette vil gjøre et fleksibelt lån dyrere, og låntaker vil i verste fall få problemer med å kvitte seg med gjelden. Man bør derfor tenke seg nøye om før man takker ja til et fleksibelt lån. Er man lite disiplinert, bør man heller velge et vanlig forbrukslån med en fast nedbetalingsplan.

Meny